Värdefulla tips för att välja rätt gardiner till ditt hem

Att välja de rätta gardinerna för ditt hem kan kännas svårt med många olika faktorer så som material, färger och upphängningsmetoder att ta hänsyn till. För att hjälpa dig att navigera i gardinernas värld har bjöd vi in våra gardinexperter, Bobo Andersson och Sanna Hall till ett samtal för att få deras tips kring att välja rätt gardiner.

Förstå grunderna

Få saker kan förvandla ett hem så mycket som gardiner. Våra gardinexperter får ofta återkoppling från sina kunder om hur mycket deras nya gardiner har bidragit till att skapa en mysig och välkomnande atmosfär i deras hem.

Gardiner med mörkläggning förbättrar också sömnkvaliteten avsevärt, framförallt under årets ljusa månader. Varje hem och varje fönster är unikt, och det finns lika många gardinlösningar som det finns fönster.

Vikten av skräddarsydda gardinlösningar

Alla hem och fönster är unika och det finns lika många gardinlösningar som det finns fönster! Genom att göra genomtänkta val, både när det gäller funktionalitet och stil, kan du få gardiner anpassade efter din stil och dina behov.

Oavsett om du väljer ofodrade veckade längder, våggardiner, volanger, romerska persienner eller fodrade gardiner med mörkläggningsfunktion finns det något som passar dig. Att tänka på är också att gardiner är lite som mattor, de binder ihop övrig inredning i ett rum.

Det är viktigt att komma ihåg att gardiner är som mattor. De binder ihop hela rummets inredning.”

Antingen kan gardinerna vara blickfånget i ett rum med kompletterande mönster och kulörer eller så kan de ha en mer nedtonad roll, för att inte krocka med övrig inredning tex konst och möbler. Det fina med med skräddarsydda gardiner är att du kan du styra som du vill. Och med en gardinrådgivare vid din sida blir det mycket enklare att styra och få det rätt.

Anpassa gardinerna efter säsonger

Nu på senhösten och vintern ökar behovet av gardiner. Vem vill ha ett stort svart hål att titta på ? Dessutom kanske det drar lite extra från fönstret, vilket en gardin kan stoppa.

Att kunna stänga för fönstret med härligt tjocka gardinlängder ger oss en extra mysig miljö att vara i under den mörka tiden på året.

Under sommarhalvåret är behovet större för skira gardiner som silar solens varma strålar och mörkläggande för en härlig sovmorgon.

Gardintips från Bobo Andersson och Sanna Hall: Så väljer du rätt gardiner för olika rum

En av de vanligaste frågorna våra experter får när det gäller gardiner är vilken gardin passar bäst i vilket rum och hur ska den hänga på bästa sätt för att fylla önskad stil och funktion.

Gardinrådgivare Bobo Andersson

Att välja gardintyg, stil, gardintillbehör och funktion för att få det perfekta resultatet är inte helt lätt och dessutom är det en djungel av tyger att välja ifrån.

Det finns tyger och gardintillbehör för alla behov och önskemål vare sig det är skira voiler i hellinne till mer tekniska tyger sk funktionstyger.

Gardinrådgivare Sanna Hall

Naturliga vs. syntetiska tyger: Vad passar bäst för dina fönster?

För dig som föredrar gardiner med en exakt längd som precis når golvet är valet av gardintyg avgörande. Naturliga material som ull och lin tenderar att expandera över tiden, så om du är bekväm med något längre gardiner kan dessa material vara ett utmärkt val.

Å andra sidan, om du vill att dina gardiner alltid ska ha exakt samma längd kan det vara klokt att välja syntetiska material som behåller sin form och längd.

Förberedelser inför renovering: Ofta förbises gardiner i budgeten för hemrenoveringar

Det är värt att nämna att många inte tänker på att planera för gardiner i sina renoverings- eller inredningsbudgetar när de flyttar in i en ny bostad. ett tips är att planera dina gardiner redan i ett tidigt skede av renoveringen.

Detsamma gäller för att välja typen av gardinskensystem eller gardinstänger. Om du föredrar infällda skenor i taket eller bakom lister eller stuckaturer är det fördelaktigt att inkludera detta i din planering eller arkitektritningar, om sådana finns.

Glöm inte att inkludera dina gardiner i planeringen och budgeteringen för din renovering.

Gardininspiration – 6 tips på vägen till dina nya gardiner!

Nedan är 6 tips från våra gardinrådgivare som du kan använda dig av direkt för att lyfta ditt hem med gardiner.

  1. Skapa en större känsla genom att låta gardinstången sträcka sig ordentligt på vardera sidan om fönstret.
  2. Välj gardinstång med omsorg! Tänk på att gardinstången är en del av din inredning och kan ses som en accessoar, inte bara fylla sin funktion. Välj stänger baserat på rummet och bostaden där gardinen ska hänga, dess avsedda funktion och det uttryck du vill uppnå. Detta är något som du kan få hjälp med under ett videosamtal Talk To.
  3. Häng högt! Montera gardinstången högt, ovanför fönsterfodret eller till och med i taket om du vill åstadkomma den populära “hotellgardinen”.
  4. Häng i två lager. Installera en dubbelstång där gardinerna kan löpa parallellt. Placera en tunnare gardin mot fönstret för integritet och en tjockare tyglängd inne i rummet eller en mörkläggningsgardin. Använd gärna gott om tyg. Ju mer tyg, desto mer gardin.
  5. Foder är ofta att rekommendera då det hjälper till att bevara tygets kvalitet, färg och lyster.
  6. Om du överväger att måla om, låt dig inspireras av gardintyget och annan textilinredning när du väljer färg till väggarna, istället för tvärtom. Det kan göra det lättare att matcha färgnyanser.
Gardiner hemma hos Julia Hischens

Vill du ha hjälp att skapa den rätta känslan med gardiner?

Boka en gardinkonsultation med våra experter för att få hjälp med gardinerna hemma hos dig. Kanske funderar du på vilka gardiner som passar i ditt vardagrum? Eller vilken typ av hissagardin blir fint till köket? Boka ett videosamtal idag och kom vidare med dina funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *