NAVET

Berätta vilka ni är och hur ni jobbar.

Vi är NAVET, ett multidisciplinärt designkollektiv grundat av Lina Huring, Maria Johansson, Helena Svensson och Cecilia Wahlberg. Vi har alla akademisk utbildning inom produkt- och möbelformgivning och har jobbat professionellt med inredningsarkitektur på olika sätt i mer än 10 år.

Var hämtar ni er inspiration ifrån?

Vi inspireras av livet! En speciell plats, ett vackert konstverk, filmer och romaner, material- och färgkombinationer som flimrar förbi eller varför inte ett riktigt härligt konstnärshem?

I inredningsprojekt utgår vi ofta från platsen eller byggnadens specifika karaktär, ofta fångas rummens karaktär allra bäst med bevarande och återbruk i tanken. Snäva ramar eller begränsningar hjälper ofta kreativiteten på vägen, som att förhålla sig till ett visst material, en budget eller en begränsad yta.

Hur skulle ni beskriva er stil? Har ni något signaturdesignelement?

Andra brukar beskriva oss som o-svenska i färg- och materialval men skandinaviska i formen. Själva brukar vi säga att vi arbetar med ett minimalistiskt formspråk och är mer expressiva när det kommer till färger och strukturer. Vi hämtar inspiration från platsens historia och tar med oss den in i framtiden

Estetik är…

Att hitta sin signatur, något som håller över tid och är personligt, och kan genomsyra både en personlig stil, ett privat rum eller en stadsdel.

Vad karaktäriserar en intressant inredning enligt er?

En intressant inredning speglar den eller de som ska vistas där, både personligt och behovsmässigt. Att detaljer och material är genomtänkta och omhändertagna. Inredningen får gärna ta ut svängarna, plocka upp material, detaljer från platsen, helst vara oväntad och självklar på en och samma gång.

Vilka är era tre bästa tips till dem som ska skapa ett nytt hem?

Utgå från dina eller era behov, vad behöver ske i respektive rum, måste ett vardagsrum kanske också fungera som matsal, ett sovrum kunna fungera som hemmakontor?

  1. Fundera på hur rörelser och aktiviteter varierar mellan rummen, var behöver det finnas plats för stök och fri rörelse och var finns det mer avskild plats för tillexempel soffa eller läsfåtölj.
  2. När det kommer till färgsättning, hitta något att ta avstamp i, kanske är det fasaderna längs gatan eller en målning du inspireras av. Inom den valda färgharmonin kan du sedan ta ut svängarna rejält utan att det blir tokigt.
  3. Möblera nättare möbler tillsammans med tyngre, för att skapa dynamik, och glöm inte textilier i form av mattor och draperier.

När det gäller visuell estetik kontra att skapa en känsla, hur hittar ni balansen?

Balansen kommer med tiden. Genom att blanda nytt och gammalt, personliga föremål och genom väl utfört hantverk och material som tar för sig. Vi samlar på oss idéer som vi tar med oss in i nya projekt och vi samarbetar tätt ihop med den som ska nyttja våra inredningar.

Har ni några tips kring hur man kan skapa ett hem med själ?

Estrid Ericson formulerade det väldigt väl en gång i tiden: “Det är inte en viss konstruerad färgharmoni som ger ett hem dess personliga prägel. Det är alla de föremål som samlar sig under ett liv. Allt det man en gång tyckt om, och det man nu tycker om”

Om någon försöker hitta sin inredningsstil, hur skulle ni föreslå att de börjar? Hur hittade ni er?

Utgå utifrån något så enkelt som en favoritkulör, ett favoritkonstverk eller kanske en annan favoritplats, utanför hemmet. Vad karaktäriserar den platsen? Hur kan den känslan speglas i rummet eller hemmet som ska inredas? Gillar du mode, film eller natur? Hur kan den estetiken du gillar inom andra områden översättas till färger, former och inredningsdetaljer?

Finns det något tips för att säkerställa att ett hem eller plats känns tidlöst snarare än trendigt?

Satsa på hållbarhet! Undvik “snabba” lösningar som kanske bara tillfälligt löser problem utan stå ut med att leva i kaos en liten stund för att hitta den ultimata möbeln på loppis eller auktion.

Hur vet ni när ett rum är färdigt, om någonsin?

Ett rum som är färdigt är inte funktionellt, våra rum ska kunna skifta beroende på vad rummet används till och vem eller vilka som vistas där. Men att hitta den där rätta känslan är som att måla en tavla, det gäller att stanna precis när kompositionen har nått en god balans.

Vi är alltid sugna på rekommendationer, har ni några?

Ja absolut!

Teater: Konträr, Södermalm, Stockholm

Restaurang: Osteria alla Concorrenza, Milano

Skulpturpark: Giardino dei Tarocchi, Maremma, Toscana, av Niki de Saint Phalle

Färdmedel: Tåg

Ert bästa ställe är…?

Om vi måste välja gemensamt får det bli köket Villa Necchi Campiglio i Milano, ritat av Piero Portaluppi mellan 1932-1935 och ateljén i Carin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn.

Vad jobbar ni med just nu?

Vi har precis installerat två stycken konstnärliga utsmyckningar, i ett bostadsområde och i en simhall. Vi arbetar fullt med tre bostadsprojekt för privatpersoner där vi gör allt från nya planlösningar till kulörförslag och ritar och producerar specialanpassade möbler.

Vi jobbar också med en produktkollektion av hållbart producerade inredningsprodukter, som ska lanseras i samband med 3 days of design i Köpenhamn.

Vem skulle ni helst vilja komma hem till?

Vi älskar att se väl genomtänkta och personliga hem så vi åker gärna bakåt i tiden och besöker Leónie Geisendorff, Charlotte Perriands eller Adolf Loos hem.

Vad är er största inspirationskälla?

Promenader i staden, konst och att befinna oss i glashyttan, snickeriet eller fabriken.

Topp tre konton som inspirerar er på instagram

@midnatt.official

@studio_magga

@montamont.atc

Vad erbjuder ni för hjälp genom Talk To? Om man är sugen på att boka er, hur ser en konsultation ut och vad kan man förvänta sig att få hjälp med?

I en konsultation med oss får du träffa Maria, Cecilia, Helena eller Lina, ibland två av oss samtidigt. Vi lägger upp mötet efter dina önskemål och du kan förvänta dig en summering i form av en PDF med konkreta förslag och tips utifrån våra diskussioner.

Om det behövs bokar vi in en uppföljning eller kommer överens om ytterligare arbete, som ritningar eller materialförslag. Bäst resultat får du om du förbereder dig genom att ladda dina funderingar i form av punkter, referensbilder, planlösning genom Talk To´s plattform.

  • Ändring av planlösning, inredning och möblering, hjälp med bygglovs-ritningar och att säkerställa i plan och 3D-modell att en vald inredning kommer fungera i huset eller lägenheten.
  • Färg i hemmet – konsultation kring hur du kan tänka kring färg och materialitet i hemmets alla rum.
  • Idéer och design av specialsnickerier, förvaringslösningar och unika möbler, från idé till färdig möbel.
  • Hjälp med moodboards och inspiration.
  • Inredningar för egen verksamhet, som butik, café eller restaurang.

Boka en konsultation med NAVET redan idag!

NAVET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *