Vi är Paloma Design Studio, en trio ljusdesigners och belysningsexperter i Talk To. I detta gästblogginlägg tar vi dig med på en resa genom våra personliga insikter och delar med oss av tips för att skapa den ultimata ljussättningen av ditt hem.
Följ med när vi utforskar nyckelbegrepp som låser upp ljusets magi och skapar den perfekta balansen mellan stämning och funktion.
“För att skapa ett harmoniskt hem krävs det att man arbetar med flera olika belysningsprinciper som tillsammans binder ihop ljussättningen och skapar varma, intima miljöer.”
Belysning sträcker sig bortom enbart tekniska aspekter; det är en konstform som formar rummets atmosfär och känsla. Ljuset påverkar dig inte bara rent biologiskt utan bidrar också till hur du upplever ett rum. För att skapa ett harmoniskt hem krävs det att man arbetar med både teknisk och dekorativ belysning. Det är en konst att binda ihop ljussättningen och skapa varma, intima miljöer.
Därför tycker vi att det är viktigt att tänka igenom helheten och göra en plan som du sedan kan implementera steg för steg.
Våra 5 bästa tips – så kan du tänka när du planerar din belysning
1. Fokus:
Börja med att definiera vad du har för viktiga och vackra blickfång, utblickar och siktlinjer i ditt hem och trädgård. Förstärk dessa fokuspunkter med ljus. Tänk på att objekt i din utsikt genom fönster fungerar som förlängningar av rummen när det blir mörkt.
Detta kommer hjälpa dig att skapa en bra grund för din ljussättning, eftersom du då prioriterar att lägga ljus på det du tycker bäst om med ditt hem.
2. Funktion:
Fundera på var du behöver ljus rent funktionellt. Till exempel på köksbänken, vid badrumsspegeln, på tvättbänken, osv. Lägg sedan ihop dessa platser med dina fokuspunkter och du har kommit en bra bit på vägen med din ljusplanering.
3. Dekorativ belysning:
I ett hem består ofta en stor del av belysningen av dekorativa armaturer, till exempel pendlar, vägglampetter och golvlampor. Dessa behöver planeras in i din belysningsplanering och är lika viktiga som den tekniska belysningen.
“En armatur är inte bara ett vackert objekt utan har en viktig funktion i att förse rummet med ljus och rätt stämning.”
Försök tänka på vilket ljus en dekorativ armatur ger, och inte bara formspråket. Även om en armatur är snygg i formen kanske den inte alls ger det ljus som du behöver på den tänkta placeringen.
Fundera då på om du kan placera den någon annanstans i ditt hem där den ger “rätt ljus för platsen”. Vi föreslår alltid att man fysiskt tittar på dekorativa armaturer i butik innan man köper dem, då de kan se väldigt annorlunda ut när de faktiskt lyser jämfört med när de är släckta. Viktigt är också att se till att armaturen är kompatibel med den styrning du har installerad hemma.
Om du har möjlighet, prioritera vackra och ärliga material då det inte bara bidrar till en vacker ljusbild men även till att lyfta helhetsintrycket av din inredning.
4. Integrerad belysning:
Integrerat ljus i platsbyggda snickerier såsom till exempel bokhyllor, vitrinskåp och garderober skapar vackra fonder och blickfång i ett rum. Det integrerade ljuset förstärker materialiteten, i både snickeriet och det du belyser, och adderar det där sista, lyxiga lagret i en ljussättning.
Här är det viktigt att tänka på vad det är för objekt och material du belyser och välja typ av armatur och färgtemperatur därefter.
Tänk också på att den integrerade belysningen behöver vara väl dold och avskärmad för att lägga fokus på det du vill lysa upp, annars tenderar själva ljuspunkten att synas istället för objektet.
5. Belysningsstyrning:
När det kommer till att styra ljuset så finns det en uppsjö av lösningar idag, och detta kan vara en svårnavigerad djungel. Börja med att definiera vad du har för behov och hur du fysiskt vill leva med ljuset. Föredrar du att kunna styra belysningen från en app, en digital panel på väggen eller en gammal hederlig vriddimmer?
Vilket du än föredrar rekommenderar vi alltid att du bör kunna dimmra majoriteten av dina armaturer för att skapa en ljusmiljö som du kan anpassa efter dygnets förändringar och dina behov.
3 viktiga ljustermer att ha koll på
1. Färgtemperatur (Kelvin)
Färgtemperaturen anger hur varm eller kall en ljuskälla upplevs. Ju lägre Kelvin-tal, desto varmare ljus. Det vanligaste är att vi använder 2500, 2700 eller som mest 3000K i hemmamiljö, för att skapa en varm och inbjudande känsla.
2. Färgåtergivning (CRI eller Ra-värde, båda termerna används i Sverige)
Detta värde mäter hur verklighetstroget ljuset återger kulörer, där CRI100 är det maximala. Vi rekommenderar alltid att hålla sig över CRI90, men gärna ännu högre.
3. Ljusflöde (Lumen)
Ljusflödet anger mängden ljus från en ljuskälla och mäts i lumen. De flesta takarmaturer (downlights och spotlights) vi rekommenderar för hemmamiljöer har ca 300-500 lumen.
Det finns mängder av armaturer med både lägre och högre värden, och oavsett vad man väljer rekommenderar vi alltid att man installerar passande dimmrar för att kunna anpassa ljusnivån efter dina behov.
Nu kan du få hjälp med belysningen av ditt hem
Om det fortfarande känns klurigt så finns vi här för att hjälpa dig, i litet som stort. Vi brinner för att skapa vackra miljöer med ljus och hoppas vi får möjlighet att hjälpa just dig i ditt hem!
Lämna ett svar